Μεταβολές Θαλάσσιας Στάθμης /Νίκη Ευελπίδου

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 9789609732321

Παλιά τιμή: 35,00  

Τιμή: 31,50

Κερδίζετε : 3,50 (10%)
-10%
Διαθεσιμότητα: Σε Απόθεμα

 

Πρόλογος

 

 

 

Η επιφάνεια της θάλασσας μετακινείται συνεχώς εξαιτίας της παλίρροιας, των κυμάτων και των μετεωρολογικών συνθηκών. Ωστόσο, μη λαμβάνοντας υπόψη περιοδικές ή τυχαίες κινήσεις, η μέση θαλάσσια στάθμη θεωρείται σταθερή και συχνά χρησιμοποιείται ως υψομετρική αναφορά.

 

Στην πραγματικότητα, η μέση θαλάσσια στάθμη μεταβάλλεται στο χώρο και το χρόνο. Μπορεί να οριστεί ως ισοδυναμική επιφάνεια του πεδίου βαρύτητας. Μια τέτοια επιφάνεια μπορεί επομένως να «παραμορφωθεί» από την αστρολογική επιρροή (παλίρροια) ή την μετεωρολογική (κύματα) και από οποιοδήποτε παράγοντα μπορεί να μεταβάλλει την δύναμη βαρύτητας μέσα στη Γη, στην επιφάνειά της και στους ωκεανούς. Η γνώση τέτοιων μεταβολών, που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, είναι απαραίτητη, ώστε να κατανοηθούν οι προγενέστερες μεταβολές στάθμης θάλασσας και να προβλεφθούν οι μελλοντικές.

 

Όλα ξεκίνησαν πριν από 7 περίπου χρόνια, όταν διάβασα ένα σχετικό άρθρο, που υπέγραφε ο Dr. Paolo Pirazzoli. Πολύ σύντομα συνάντησα τον άνθρωπο που με ενέπνευσε σε αυτό το ταξίδι γνώσης και μαθήτευσα κοντά του.

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την περιληπτική καταγραφή εμπειριών, που προέκυψαν τα τελευταία επτά χρόνια, από εκτεταμένες εργασίες υπαίθρου και συμμετοχή σε ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο. Μερικοί σταθμοί γνώσης, που δεν θα έπρεπε να παραληφθούν, είναι η συμμετοχή μου στην COST δράση με θέμα «Improved Constraints on Models of Glacial Isostatic Adjustment», ένα δίκτυο από 21 Ευρωπαϊκές χώρες και άλλες εκτός Ευρώπης, που υποστήριξε για 4 χρόνια την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων με ερευνητές του χώρου. Το Εντατικό Πρόγραμμα με θέμα «Sea level changes», μιας δράσης που υποστηρίχθηκε από το Erasmus και έφερε σε επαφή νέους επιστήμονες και καθηγητές από 5 Πανεπιστήμια της Ευρώπης, για να θέσουν τις εκπαιδευτικές βάσεις σε θέματα που άπτονται των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα McAgenda ενός Erasmus+ σχεδίου, που απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των Γεωεπιστημών. Ειδικά, η ομάδα, η οποία αφορούσε στο αντικείμενο «Γεωλογία Τεταρτογενούς-Αρχαιογεωμορφολογία», βοήθησε πολύ μέσω των εποικοδομητικών συζητήσεων και των κοινών εργασιών υπαίθρου που έλαβαν χώρα. 

 

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε φοιτητές και ερευνητές με υπόβαθρο στην Φυσική Γεωγραφία, Γεωμορφολογία, Γεωλογία, Περιβάλλον, Θαλάσσιες Επιστήμες, Γεωαρχαιολογία και Αρχαιολογία, που ασχολούνται με τις μεταβολές στάθμης θάλασσας, με την παλαιογεωγραφία, ή και με την παράκτια και υποθαλάσσια γεωμορφολογία.

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι με βοήθησαν να ολοκληρώσω αυτή τη διαδρομή, αυτούς που με ενέπνευσαν, αυτούς που πίστεψαν σε εμένα, τους καθηγητές μου για τις γνώσεις που μου χάρισαν απλόχερα, τους φοιτητές μου για τις εποικοδομητικές συζητήσεις και τις απορίες που έθεσαν και οι οποίες αποτέλεσαν έναυσμα περαιτέρω σκέψης και έρευνας, τους φίλους και την οικογένειά μου για τις ώρες που τους στέρησα. Το ταξίδι ήταν υπέροχο και ελπίζω μέσα από αυτό το σύγγραμμα να καταφέρω να σας μεταφέρω κάτι από αυτό.

 

 

 

 

 

Νίκη Ευελπίδου

 

Αθήνα, 2018

 

9789609732321
Νίκη Ευελπίδου
1η έκδοση
2019
Μαλακό εξώφυλλο
17x24
Φόρτωση ...