Ναυτασφαλίσεις / Μιχάλης Παζαρζής

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 9789609732161

Παλιά τιμή: 65,00  

Τιμή: 58,50

(Συμπερ. ΦΠΑ) Κερδίζετε : 6,50 (10%)
-10%
Διαθεσιμότητα: Σε Απόθεμα

 

Το αντικείμενο των Ναυτασφαλίσεων είναι σημαντικό για τον κλάδο της Ναυτιλίας στον οποίο η χώρα μας κατέχει εξέχουσα θέση. Η επί σειρά ετών ενασχόληση μου και διδασκαλία του αντικειμένου των ναυτασφαλίσεων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και ειδικότερα στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ναυτιλιακού τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου που έχετε στα χέρια σας. Πρόκειται να ακολουθήσει δεύτερος τόμος, ο οποίος θα καλύψει το αντικείμενο των ναυτασφαλίσεων σε ότι αφορά την εκκαθάριση των απαιτήσεων, αντικείμενο το οποίο για πολλά χρόνια δίδαξα ως αυτόνομο μάθημα και που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται σε ένα πρόγραμμα τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών. 

Στην Ελλάδα το αντικείμενο των Ναυτασφαλίσεων διδάσκεται την τελευταία 25ετία ως υποχρεωτικό μάθημα μόνο στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και γι’ αυτό υπήρξε έλλειψη τόσο στην εκπόνηση πρωτότυπου ερευνητικού και συγγραφικού έργου όσο ακόμη και στην ύπαρξη σύγχρονων διδακτικών εγχειριδίων.   

Το περιεχόμενο του τόμου αυτού περιλαμβάνει το θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο βασίζεται η ναυτασφάλιση, δηλαδή την έννοια της αποζημίωσης, ζητήματα ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης στη ναυτιλία, την εξέλιξη της ναυτασφάλισης από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, τους φορείς της θαλάσσιας ασφάλισης (Ινστιτούτο ασφαλιστών του Λονδίνου, salvage association, νηογνώμονες, κ.α.), τις κύριες ασφαλιστικές έννοιες (ασφάλιστρο, ασφαλιστικό συμφέρον, ασφαλιστικό ποσό, ασφαλιστική αξία, καλή πίστη, εγγυτέρα αιτία, εγγυήσεις, διεθνείς όροι πώλησης κ.ά.).  Επίσης αναλύει τη ναυτασφαλιστική σύμβαση, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τα είδη του, τις ασφαλιστικές ρήτρες, τις εξαιρέσεις των ασφαλιστικών ρητρών (ρήτρες πολέμου και απεργιών, γενικές εξαιρέσεις, αναξιοπλοΐας και ακαταλληλότητας) κ.α. 

Στην έκδοση αυτή συμπεριλαμβάνεται τμήμα με την εννοιολογική απόδοση των ναυτασφαλιστικών όρων, ώστε να αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα για τους ασχολούμενους με τη θεωρία και την πρακτική των ναυτασφαλίσεων. Περιέχει επίσης βιβλιογραφικό οδηγό ναυτικού δικαίου και ναυτασφαλίσεων, ελληνικό και ξένο και παραρτήματα νομικών κειμένων και εντύπων ναυτασφαλιστικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. 

Ευελπιστώ ότι το παρόν σύγγραμμα θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους ασχολούμενους ακαδημαϊκά με το αντικείμενο της Ναυτιλίας και τα στελέχη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. 

Ευχαριστώ θερμά για την συμπαράσταση τη σύζυγό μου Ελένη και τις κόρες μου Ινώ, Ιλιάνα, Γεωργία και Ιωάννα. Ειδικότερα την Ινώ και την Ιωάννα για την ουσιαστική συμβολή τους ως νομικοί: η Ινώ λόγω της εργασιακής της εμπειρίας συνέβαλε στη συγγραφή ορισμένων κεφαλαίων, και η Ιωάννα επιμελήθηκε ουσιαστικά το κείμενο. Επίσης τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Παναγιώτη Σαβιολάκη για την εν γένει βοήθειά του.

Τέλος επιθυμώ να αναφερθώ στον αείμνηστο Καθηγητή και φίλο Βασίλη Μεταξά ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρο του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς που με παρότρυνε να ασχοληθώ ακαδημαϊκά με το αντικείμενο των ναυτασφαλίσεων.  

 

9789609732161
Μιχάλης Παζαρζής
Βελτιωμένη
2016
PAPERBACK
17x24
528

Περιεχόμενα (Ναυτασφαλίσεις.pdf, 135 Kb) [Λήψη]

Φόρτωση ...